11.08.2015

Het seizoen is over.... We maken nieuwe plannnen!

Het voorbije zeilseizoen was weer goed gevuld! Dat was niet te zien aan de blog van ondergetekende zullen jullie zeggen. Maar misschien juist wel, wegens te weinig tijd.... Haha, ge ziet, alle excuses zijn goed om mijn veel te lange afwezigheid op dit forum te verantwoorden.

En geen nieuws mag dan al goed nieuws zijn (is het ook hoor), voor een goede marketing en opgemerkte publiciteit voor onze zeiltochten in Griekenland is het waarschijnlijk niet echt een toepasselijk spreekwoord.
Zo, dat gezegd zijnde kunnen we er aan beginnen!

Een groot aantal van mijn trouwe lezers (zijn die er nog? ) is geinteresseerd in de technische details van het reilen en zeilen aan boord van een zeiljacht. En dus wijd ik af en toe een beetje uit over die aspecten van het zeilersleven waar de occassionele vakantiezeiler meestal overheen stapt. (de gelukkige !)

Als je wat terugscrolt in deze blog dan vind je een paar bladzijden hieronder het relaas over de aanleg van het nieuwe teakdeck op de Quattordici twee jaar geleden. Uit dat relaas blijkt al dat een en ander geen sinecure was en dat het in zijn totaliteit toch bijna 4 maand heeft in beslag genomen. Een avontuur om niet snel over te doen met andere woorden.

Op het einde van het vorig zeilseizoen ( de opvarenden van toen hebben het kunnen meemaken) heeft er zich een fenomeen voorgedaan waardoor het dek-avontuur tegen alle verwachtingen in een weeral intens vervolg heeft gekregen. Wat bleek? Het voegmateriaal tussen het teakhout verloor op een paar weken zijn vastheid en structuur en gaf bij aanraking met kledij of lichaamsdeel een zwarte streep af daar waar er contact was geweest. Hierbij een illustratie:
Het ontsiert wel erg, zo'n zwarte streep!

Het fenoneem nam tegen het einde van het seizoen nog toe en er zat dus niets anders op dan alle voegen opnieuw open te maken en het "oude" materiaal te vewijderen. Dat ik daar niet voor stond te springen zal iedereen wel begrijpen. Normaliter moet zo'n dek toch zeker 15 jaar meegaan!

Overal aan dek verschenen deze "black spots"

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad en overredingskracht en geduld maar uiteindelijk heeft de Nederlandse producent van de voegrubber min of meer schuld bekend en mij naast een (te kleine) financiele tegemoetkoming ook een gratis voorraad nieuw materiaal ter beschikking gesteld.
Vandaar dat ik een deel van het voorjaar van 2015 alweer op handen en knieen heb doorgebracht, sakkerend en vloekend op het noodlot dat mij te grazen had genomen. Gelukkig had ik nog Zair, een eerste generatie bootvluchteling uit Pakistan die al enkele jaren geleden op Samos was aangespoeld en ondertussen, goed geintegreerd zijnde, allerlei klusjes opknapt op de werf waar de Q geparkeerd stond de voorbije winter.

Zair aan het werk.... Nog 1,5 km te gaan....
Dank zij Zair en de goodwill van de leverancier uit Nederland was de hele klus dus nog enigszins te verhapstukken en konden wij het vaarseizoen 2015 inzetten met een -nog maar eens- nieuw teak dek op de onvolprezen Quattordici.

wordt vervolgd....

Paul