5.05.2012

Leros, Dodecanese, Griekenland

Beste bloglezers, Ik weet het, ik ben weeral hopeloos laat. Maar als jullie verder lezen zullen jullie (h)erkennen dat er een goede reden voor is. De trouwe bloglezers onder jullie (die van voor 2008 ….) weten misschien nog dat er in dat jaar een en ander gebeurd is met de goede oude Nidri waarmee ik gedurende 14 jaar heb rondgezwalpt. Die is in dat jaar immers ter ziele gegaan in een alles omvattende brand in Agios Kyriaki in Pileon, in de buurt van Volos. Dank zij wat sponsoring van een begrijpende (en daarom ook aanbevolen) verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd, en wat over en weer gereis in Europa is dan de onvolprezen “Q” in mijn zeilcurriculum terecht gekomen. En daarvoor ben ik het lot nog altijd heel dankbaar. “Q” – Quattordici voor de nieuwe lezers – is een ongelooflijk luxeueus en snel schip met Italiaanse elegantie en stijl. Alleen was het dek van de “Q” aan zijn laatste levensjaren bezig en dus heb ik een paar maand geleden de beslissing genomen om er maar ineens een nieuw dek op te leggen. Als alles volgens de plannen verloopt zal een en ander tegen 1 juli in orde zijn en zullen de menigten toestromen om de nieuwe look van de “Q” te komen bewonderen.
de werkplek
Omdat ik een en ander zelf doe heeft mijn blog-aktiviteit de laatse maanden op een laag pitje gestaan (tell me something new), om mij volledig te wijden aan mijn nieuwe opdracht, die ondertussen al een paar weken geleden gestart is. Om een nieuw dek te leggen moet eerst het oude worden afgebroken. En dat is op zich al geen sinecure: De Italianen hebben een heel goede job gedaan met het verlijmen van het originele dek, met als gevolg dat elke vierkante cm met hamer en beitel moet worden losgekapt, zonder de onderliggende polyesterlaag te beschadigen.
brandhout maken...
Daarmee ben ik dus een goede week geleden gestart en het resultaat laat zich in bijgaande fotos samenvatten. Binnen een paar dagen kan ik beginnen met de wederopbouw. Te beginnen met de bakboordkant.
waar zijn de winches?
Al met al zou ik bijna vergeten dat het hier morgen in Griekenland verkiezingen zijn voor een nieuwe regering. Mocht ik het toevallig niet gehoord hebben van een Italiaan die bij mij op de werf staat zou ik het zelfs niet geweten hebben. Op Leros is van de hele verkiezingskoorts helemaal niets te zien. De enige massa-manifestatie die ik hier in Laki heb opgemerkt was het optreden van een … folkloristische groep dansers uit noorden van Griekenland die de zoveelste verjaardag van de exodus van Ethnische Grieken uit Turkije kwamen herdenken met een feestelijke dansavond. Om maar te zeggen dat niet alles wat er op de Vlaamse televisieschermen over Griekenland verschijnt schering en inslag is. Het is hier absoluut niet allemaal kommer en kwel. Maar daarover later meer. Want nu moet ik terug naar mijn dekwerkzaamheden. Tot de volgende