12.13.2009

Beste Blog lezers,

Hier zijn dan de eerste berichten uit de Bahamas. Zoals al aangekondigd via allerlei kanalen (van Willebroek, Gent-Terneuzen enz) hebben Susan en ik de handen in elkaar geslagen om deze winter in de Bahamas zeiltochten te organiseren aan boord van Rosie, het zeiljacht van Susan in Exuma.
“Rosie”, dat is de naam van haar boot, is een Pearson 36, Amerikaans van makelij, en geschikt voor 5 à 6 mensen.
De Bahamas waren voor mij een onbekend gebied maar ik wou er al lang eens naartoe. En ik moet zeggen dat het een ongelooflijk zeilgebied is. Wij zijn hier nu geparkeerd in een “hurricane-hole” (hole number 1) op Stocking Island, tegenover Saint George, “hoofdstad” van Great Exuma.
Die Exumas zijn een parelsnoer van eilanden, een eindje ten noorden van Cuba en ten oosten van Miami, die zich uitstrekken van het zuidoosten naar het noordwesten, over een lengte van zo’n 140 zeemijlen ( 4 a 5 dagen varen als je het no-stress wil houden). Ten oosten van dit snoer is de zee heel diep – ze noemen het ‘the tongue of the ocean’- en ten westen is het compleet omgekeerd: daar liggen de fameuze Bahama-banks, met een diepte van 0 tot 3 meter. Voor een Europese zeiler niet direct het ideale speelterrein. Af en toe kan je onderweg via een zogenaamde ‘cut’ van de ene naar de andere kant oversteken. Maar dat kan je alleen als de wind het toelaat, en de stroming niet te sterk is, en er niet te “coralheads” net onder de oppervlakte steken. Het belooft dus een spannende onderneming te worden.
Morgen maandag (14 december) vertrekken we van hier richting Nassau, waar onze eerste opvarenden aan boord komen. We denken er een dag of 5 over te doen. De “no-stress way”, want dat is wel de bedoeling.
Volgende blog hopelijk voor kerstmis. Stay tuned.






Bahama-time